Een dialoog tussen Woord & Beeld

Za 28 juli, zo 29 juli, di 31 juli en woe 1 augustus – 14u tot 16u in CC DGP (Foyer Kleine Post)

Een voorstelling die begint met een table read waar een zestal ervaren en jonge acteurs, in regie van een bekwaam regisseur, scènes lezen uit het scenario van een beginnend filmmaker. Algauw ontstaat er een dynamisch uitwisselen rond de kwaliteiten van het verhaal, de uitwerking van personages en de filmische vertelstructuur. Vanuit die dynamiek gaan we de dialoog aan en sluiten deze af met de vertoning van een kortfilm.

Elk scenario en elke film wordt gekaderd binnen de thema’s die op TAZ#2018 behandeld zullen worden tijdens het non-fictie boekprogramma in Vrijstaat O.

Zijnde: Kunst & Zorg, Opstand, Populisme en Betrokkenheid.

Tussen Woord & Beeld #1: zaterdag 28 juli

Scenario: Waterwolf van Ann-Julie Vervaeke
Regie: Ellen Vermeulen
Moderator: Gertjan Willems
Acteurs: Ellis Meeusen, Leonie Buysse,
Karlijn Sileghem, Marieke Dilles, Tom Ternest

Afsluitende kortfilm: Een sneakpreview van een film die nog een officiële première zal krijgen op de komende filmfestivals.

Tussen Woord & Beeld #2: zondag 29 juli

Scenario: A boy briefly called Mathijs Van Jolle van Mathijs Scheepers
Regie: Gilles Coulier
Moderator: Ann Overbergh
Acteurs: Andy Van Kerschaver, Lore Uyttendaele, Rino Sokol, Marit Stocker, Steve De Schepper, Hilde Heijnen

Afsluitende kortfilm: Een sneakpreview van een film die nog een officiële première zal krijgen op de komende filmfestivals.

Tussen Woord & Beeld #3: dinsdag 31 juli

Scenario: Drenkelingen van Cristina Poppe
Regie: Bas Devos
Moderator: Orlando Verde
Acteurs: Marieke Dilles, Rino Sokol, Lisah Adeaga, Jeff Aendenboom, Steve De Schepper

Afsluitende kortfilm: Carry On van Mieriën Coppens

Mensen wachten. De stilte is hoorbaar.  Een aandacht voor details in een vermoeide massa. Een bijna een sprakeloze stilte dat zich focust op figuren in hun oorverdovend overlevingsstrijd.

Tussen Woord & Beeld #4: woensdag 1 augustus

Scenario: Krokodilwachter van Raoul Groothuizen
Regie: Kevin Meul
Moderator: Phara de Aguirre
Acteurs: Rino Sokol, Tom Goossens, Torsten Colijn, Alain Van Goethem, Jana De Kockere

Afsluitende kortfilm: Nettoyer Schaerbeek van Farah Kassem

Wanneer het terreurniveau verhoogd werd, verkondigde de Minister van Binnenlandse zaken dat hij Molenbeek zou uitkuizen. Ondertussen  observeert een inwoner van Schaarbeek ongewone activiteiten voor haar raam. Ze besluit de autoriteiten te waarschuwen.

Kortfilmvertoningen

Za 28 juli, zo 29 juli, di 31 juli en woe 1 augustus 18u00 tot 19u30 in CC DGP (Foyer Kleine Post)

Kortfilmscreening #1: zaterdag 28 juli

filmstill Pharmakos

Pharmakos van Laura Vandewynckel

Een zwijgzaam duo meert aan op een Grieks eiland en wordt meegevoerd in de reenactment van het oude Pharmakos ritueel, waarin ongelukkigen worden opgeofferd voor het heil van de gemeenschap.

Filmstill Roosenberg

Roosenberg van Ingel Vaikla

Roosenberg is een plaats, een ruimte en een gebouw. Roosenberg is Amanda, Godelieve, Rosa en Bomen. Roosenberg verhaalt over een wezenlijke ontmoeting met 4 oudere zusters in een Belgische Abdij waar in hun  gemeenschappelijke leven van elke dag hun religieuze praktijk vorm krijgt. Een verhaal waarin moderne architectuur een kader vormt voor een eeuwen oude traditie binnen een wegdeemsterend instituut.

Kortfilmscreening #2: zondag 29 juli

Filmstill Girlhood

Girlhood van Heleen Declerq

Girlhood wil de grenzen openbreken van het stereotiepe begrip ‘vrouwelijkheid’. Daarvoor keert de maakster terug naar haar kindertijd, wanneer ze zich vragen begint te stellen bij haar korte haren, ontbrekend bikinitopje en roekeloze boomgeklauter. Het resultaat van haar persoonlijke zoektocht is een mozaïekportret van jongeren die elk een facet weerspiegelen van zichzelf als jonge vrouw.

Si tu me poses la question van Siham Bouzerda

De terreuraanslagen zijn nu dicht bij en de consequenties verspreiden zich snel. Ik ben op mijn hoede om mijn emoties te delen maar hoe ervaart mijn familie deze tijden? Wanneer ik  mijn ouders vraag naar het België dat zij  gekend hebben krijg ik niet enkel de indruk dat het een ander tijdperk was maar lijken zij over een heel ander land te spreken.

filmstill Still From Afar

Still From Afar van Eva Van Tongeren

In ‘Van ver staat het stil’ vertaalt Eva van Tongeren een maandenlange briefwisseling tussen de veroordeelde en opgesloten pedofiel Thomas en zichzelf naar een audiovisuele monoloog. De correspondentie dwingt hen om hun gedachten aan te passen aan het ritme van elkaars brieven. Zijn verbeelding brengt haar naar woestijnen waar ze western films opnemen, langs de grootste bomen ter wereld, tot de drukke straten van Los Angeles. Ze stuurt hem fragmenten van herinneringen die nooit de zijne zullen zijn.

Kortfilmscreening #3: dinsdag 31 juli

Filmstill Het leven van Esteban

Het Leven van Esteban van Inès Eshun

Esteban groeit op met zijn alleenstaande moeder en weet niet wie zijn vader is. Op zoek naar zijn identiteit ontdekt hij dat zwemmen een metafoor is voor het leven zelf. Het opmerkelijke levensverhaal van een jongeman die voorbestemd is Olympisch zwemmer te worden.

Ours is a Country of Words van Mathijs Poppe

Ours is a Country of Words werd gefilmd in Shatila, een vluchtelingenkamp dat werd gebouwd toen duizenden Palestijnen hun land ontvluchtten in 1948. Het verhaal begint op een onbepaald tijdstip in de toekomst, wanneer de droom van de Palestijnse vluchtelingen om terug te keren naar Palestina werkelijkheid wordt. De film balanceert op de dunne lijn tussen fictie en documentaire, tussen droom en realiteit. Families bereiden zich voor op de fictieve terugkeer, maar langzaam wordt het duidelijk dat die droom veraf ligt van hun dagelijks leven in het kamp. Via de woorden die de acteurs gebruiken om over hun droom van de terugkeer te praten, begrijpen we beter wat het voor hen betekent om in ballingschap te leven.

Kortfilmscreening #4: woensdag 1 augustus

Filmstill Echangeur

Echangeur Anne Reijniers en Rob Jacobs

In de straten van Kinshasa verbeelden jonge Congolezen hun versie van het koloniale verleden. In Echangeur ontstaat een denkbeeldige stad waar archiefmateriaal, performances en hedendaags Kinshasa op elkaar inspelen. De documentaire kadert in een lopende uitwisseling tussen jonge Congolese en Belgische makers.

 

Filmstill Sons of No One

Sons of No One van Hans Vannetelbosch

In een gesloten instelling voor jongeren, probeert een opvoedster genaamd Eva te vechten voor wat zij gelooft juist te zijn. Na een verdacht incident tussen een bewaken en één van de jongens begint ze de bewaker’s kant van het verhaal in vraag te stellen.

Praktische info:

Locatie: CC DGP (Foyer kleine Post)
Uur: Tussen Woord en Beeld van 14u00 tot 16u00
Kortfilmvertoningen van 18u00 tot 19u30
Toegang: € 6/ add € 7
Info en tickets: www.theateraanzee.be

Type
Nieuws, Audiovisueel
Datum
27.07.2018