Maandag 3 september schaarden bijna 200 Europese regisseurs en scenaristen op het filmfestival van Venetië zich achter het voorstel in de ‘Venice Declaration’. Hun boodschap luidt dat als het publiek wil blijven genieten van het hoogstaande online aanbod aan films en series, het hoog tijd wordt dat het evenwicht in de audiovisuele waardenketen hersteld wordt. Het Europese vergoedingssysteem wankelt namelijk in tijden van online exploitatie. De vergoedingen van de originele bedenkers en makers staan niet meer in verhouding tot het succes (lees: de exploitatie) van hun werk. Bepaalde series en films kennen ongekende successen, hebben nog nooit zo’n groot publiek bereikt en toch worden de scenaristen en regisseurs hier niet beter van. Hoe kan hier een mouw aan gepast worden?
Het voorstel dat op tafel ligt, ambieert een gebalanceerd kader met een evenwicht tussen de rechten van de gebruikers, de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van creatie. Vooral het beginsel van een billijke en evenredige vergoeding kan een verschil maken en ervoor zorgen dat scenaristen en regisseurs beter vergoed worden voor de online exploitatie van hun werken. Deze Europese juridische basis is essentieel om een invloed te hebben, zeker online.
Door de opname van dit beginsel wordt zowel op Europees als nationaal niveau de ontwikkeling aangemoedigd van een vergoedingsmechanisme dat auteurs vergoedt voor het effectieve gebruik van hun werken, naast de vergoeding die ze contractueel onderhandeld hebben met hun producent. Dit is een niet te onderschatten stap naar een betere vergoeding in een online omgeving.
Dit voorstel niet aanvaarden is nadelig voor auteurs en artiesten en bij uitbreiding de Europese creatieve sector. De ‘Venice Declaration’ vraagt daarom aan het Europees Parlement om de auteur en zijn creativiteit opnieuw centraal te stellen en niet te zwichten voor machtige lobbygroepen die onder de hashtag #SaveYourInternet beweren dat de dagen van het internet geteld zijn. Integendeel, een correcte vergoeding zorgt net voor een groei aan creatie en biedt ruimte voor talent van eigen bodem.
Als het voorstel nu niet aangenomen wordt is de kans groot dat alle inspanningen van de voorbije jaren verloren gaan. Dit is immers de laatste kans vooraleer de verkiezingen van 2019 plaatsvinden. Stemmen tegen het voorstel is stemmen tegen creatie. This time, don’t follow the money.
De ‘Venice declaration’ werd ondermeer ondertekend door Michaël R. Roskam, Jan Verheyen, Gilles Coulier, Jaco Van Dormael, Jacques Audiard, Stijn Coninx, Luc Dardenne, Agnieszka Holland, Joachim Lafosse, Paolo Sorrentino, Felix Van Groeningen en vele anderen en is terug te vinden op https://www.saa-authors.eu/en/news/539-venice-declaration.