Bernard Van Eeghem was een multidisciplinair kunstenaar wiens werk en leven nauw met elkaar verweven waren. Hij studeerde architectuur en kunstgeschiedenis.

De Bloedprocessie in Brugge, waar hij als kind opgroeide, maakte op hem een onuitwisbare indruk. Het voedde zijn verlangen, niet zozeer naar het grote totaalspektakel maar naar de integratie van de verschillende kunsten. Het ideaal van het gesamtkunstwerk maar dan alleen of met weinig mensen. Hij schreef teksten, ontwierp affiches en decors, acteerde, zong, maakte theater, performances en tentoonstellingen.

Bernard combineerde lesgeven met zijn artistieke praktijk. Hij doceerde aan het Lemmensinstituut, was gastdocent aan het RITCS, jurylid van het TheaterFestival en mentor van jonge artiesten op Theater aan Zee in Oostende.

Als theatermaker maakte hij producties met ondermeer Braakland/ZheBilding, Dito’Dito, Tristero, Josse De Pauw, Charlie Degotte en Bronks. In de jaren negentig vormde hij met Carine Peeters en Hilde Wils het theatergezelschap Het Bordes. Hij had een voorliefde voor ‘arte povera’ theater, dadaïsme, en kleine intieme soloperformances.

Voor zijn laatste tentoonstelling, met als titel ‘Niemand is Bernard Van Eeghem’, maakte hij tientallen nieuwe werken. Een laatste boek, ‘Mama en papa en papa en mama en mama en mama en mama en ik’, waarin hij naar zijn roots graaft, kon hij niet meer voltooien.

Bernard blijft in de herinnering als een bijzondere mens en een uniek talent met een heel eigen beeldtaal. Hij zal gemist worden door velen.

We betuigen onze oprechte deelneming aan zijn familie, vrienden en alle anderen die hem dierbaar waren.

Team deAuteurs

 

 

Foto (c) Jo Klaps

Type
Nieuws
Datum
19.08.2024